
Günümüzün en karmaşık ürünleri ve süreçleri, gerçek dünyada üretilmeden önce sanal dünyada tasarlanmakta, test edilmekte ve kalibre edilmektedir. Model kalibrasyonu, gelecekteki ürünlerin yazılım modellerinin oluşturulmasını ve simüle edilmesini içerir ve sonunda “dijital ikizlerin” oluşturulmasına yol açar.
Dijital ikiz kavramı neden şu anda ön plana çıkıyor?
Willcox: Güçlü algoritmalarla birleşen günümüzün muazzam bilgi işlem gücü, dijital ikizleri oluşturmayı ve kullanmayı mümkün kılıyor. Makine öğrenimi, uçak gibi karmaşık sistemlerden toplayabildiğimiz büyük miktardaki verilerdeki anlamlı kalıpları belirlemeye yardımcı olabilir, ancak dijital ikizimizi öngörücü ve kullanışlı hale getirmek için fizik tabanlı modellere de ihtiyacımız var. Diğer bir yenilik ise verileri verimli bir şekilde toplamamıza ve analiz etmemize ve ardından verileri dijital ikizlere dahil etmemize olanak tanıyan yeni donanım mimarileridir. Bunun bir örneği, hafif ve enerji açısından verimli olan nöromorfik çiplerdir ve bu nedenle, sistem çalışırken sistemin kendisindeki verileri analiz etmek için çok uygun olabilir.
Simülasyonların doğru bir sonuç için gerçek süreçleri yansıtması gerekiyor mu? Yoksa sadece doğru sonucu tahmin etmeleri yeterli mi?
Willcox: Bir kara kutu modelinin kullanımı ancak çalıştığı sürece sorun değil, ancak soru şu ki, bunu nereden bileceksiniz? Kritik bir soru, modelinize güvenip güvenemeyeceğinizdir – ve gerçekte ne olduğunu anladığınızda güven daha yüksektir. Bu yüzden fizik tabanlı modeller esastır.
